RMK loodusblogi aitab tähele panna meid ümbritseva looduse ilu ja tutvustab looduse kaitseks tehtavaid töid. Blogis kirjutavad zooloog ja loodusfotograaf Tiit Hunt ning RMK looduskaitseosakonna töötajad. Tiit Hundi sulest jõuavad lugeja ette terased tähelepanekud Eestis leiduvatest looma-, taime- ja linnuliikidest. RMK looduskaitsjad jagavad blogis oma igapäevatööga seotud muljeid ja mõtteid ning väljendavad sealjuures oma isiklikke veendumusi, mitte tingimata RMK ametlikke seisukohti. Blogi hoiab silma peal ka loomade tegutsemisel RMK looduskaamera ees Saaremaal.
30. detsember, 2014

Metsaorav

Oleme nii harjunud julgete linna- ja pargioravatega, et nende metsas ja maal elavate liigikaaslaste käitumine võib üsna pentsik tunduda.
Veel enamgi – me ei pruugi metsas käies pelglikku oravat tihti üldse kohata. Selle väikse kohevasabalise pintselkõrvadega tegelase olemasolust annavad tunnistust üksnes pisike jäljerida lumel või puu all vedelevad näritud kuusekäbid. Ei ole neid kuuse- ega muus metsas kuskilt igast kaarest juurde jooksmas, et peopesalt palakest nuruda nagu seda vahest linnaoravatega võib juhtuda.

Päris metsaoravaid, saledamaid kui linna omi, võib talvel vilksamisi kohata sagedamini kuusikutes, kus oravate põhiline toit ripub ladvaokstel. Eks orava kuusekäbilembusele viitab ka tema rahvapärane nimetus –  käbikuningas.

Talvel toitub orav lisaks kuusekäbidele ka sügisel “sahvrisse” varutud pähklitest, seemnetest, tõrudest jm peidetud sobivast kraamist.

Praegu, kõige pimedamal aastaajal, on ainult valges tegutseval oraval toidu otsimiseks vaid loetud tunnid. Pika pimeda öö saadavad loomakesed mööda kõleda tuule eest kaitstud paikades – kas oma ehitatud pesas, mõnes puuõõnsuses või ka sobivasse kohta lindudele pandud pesakastis.

Vanasti oli talvises kasukas orav hinnatud karusloom, aga tänapäeval Eesti oravad jahimeest kartma ei pea ja nii ongi metsaorava hirmuäratavaim vaenlane metsnugis.

Sedasi toimetas arglik metsaorav 29. detsembril. Ehk tuli uurima, kus saaks “parajat polaarööd” hubasemalt veeta.

Suvekarvas orav. Saare- ja Hiiumaal võib kohata ka väga tumedaid, peaaegu musti oravaid.

Lisa kommentaar

Email again: