Algab registreerumine metsaistutustalgutele 20.04

Alates tänasest kuni 30. aprillini saavad vabatahtlikud end registreerida üleriigilistele metsaistutustalgutele Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) koduleheküljel aadressil www.rmk.ee.

Esmakordselt toimus üleriigiline metsaistutamiskampaania mullu, mil vabatahtlike ning laulu- ja tantsupeoliste abiga pandi riigimetsa kasvama üle ühe miljoni noore puu. Tänavused metsaistutamistalgud algavad 25. aprillil ja kestavad üle Eesti 20. maini.

RMK metsamajanduse turundusjuhi Ulvar Kaubi sõnul istutatakse tänavuste talgute käigus riigimetsa juurde kuuse-, männi- ja kasetaimi, kokku umbes 930 000 taime 374 hektarile. “Hea metsamajandamise tava järgi istutatakse iga maha võetud puu asemele uus,” sõnas Kaubi. “Vabatahtlike abil kasvama pandavad puud moodustavad 8% tänavu-aastasest istutusmahust.” Kokku paneb RMK igal aastal riigimetsa kasvama ligi 12 miljonit uut puud.

Vabatahtlike registreerumine metsaistutamistalgutele algas RMK koduleheküljel aadressil www.rmk.ee täna, 20. aprillil ja kestab kuni 30. aprillini. “Kui talguliste arv varem täis saab, võib registreerimisaeg kujuneda ka lühemaks,” sõnas Ulvar Kaubi, lisades, et huvi metsaistutamises osalemise vastu on olnud üllatavalt suur juba enne registreerimisperioodi algust. “Soovijaid on nii eelmisel aastal osalenud vabatahtlike ning laulu- ja tantsupiduliste seast, aga kindlasti on oodatud ka kõik uued loodusesõbrad.”

Endale sobiva istutuskoha ja aja saab valida registreerumisel. Ühistransporti talgulistele pole ja kohalejõudmise eest tuleb ise hoolt kanda. Samas on istutuskohad valitud sellised, et sinna pääseb isikliku sõidukiga lihtsalt juurde ning saab parkida. Istutajate paremaks organiseerimiseks on istutuskohtade läheduses kogunemispaigad, kust minnakse koos juhendajaga istutuskohtadesse.

Istutamiseks tuleks varuda aega 3-4 tundi. Kaasa tuleks võtta töökindad. Labidate ja ämbrite vajaduse kohta annavad juhiseid kogunemiskohtade kontaktisikud, sest istutajaid on palju ning seetõttu ei pruugi töövahendeid kõigile jätkuda.

Riigimetsa majandaja RMK on metsaseadusega moodustatud riigitulundusasutus, mille põhiülesanne on riigimetsa säästlik ja efektiivne majandamine. RMK kasvatab metsauuendusmaterjali, korraldab metsatöid, tegeleb metsa ja puidu müügiga ning korraldab ulukihoolet. Lisaks loob RMK looduses liikumise ja metsapuhkuse võimalusi puhkealadel ning kujundab loodusteadlikkust. 

Lisainfo:
Ulvar Kaubi, RMK metsamajanduse turundusjuht
tel 628 1521, 513 7042
e-post ulvar.kaubi@rmk.ee