Kinolodjal saab näha metsateemalisi filme ja meisterdada puidust asju 08.08

9. augustil Alajõe sadamast tuuri alustav Kinolodi toob tänavu filme Peipsi- ja Võrtsjärve ning Suur- ja Väike-Emajõe kallaste asulatesse. Seekordne kinokava keskendub rahvusvahelistele lühifilmidele, millele lisanduvad Eestimaised linateosed.

Igaõhtune peafilm Lodja purjel on „Laulev revolutsioon”. Lühifilmide programme näidatakse Lodja trümmis ja uusi Eesti filme Filmitelgis. Kava algab kell 18.00.

Lisaks filmidele kannab Kinolodi koostöös RMKga sellel aastal ka olulist metsasõnumit. Selleks on Kinolodja juures Lodja töötuba, kus jagatakse laevameeste tarkusi ja saab näha metsateemalisi filme. Metsast räägivad filmid „Metsa Eluring”, „Sõber kaber”, Seened – mitte ainult söögiks” ja „Kask – tavaline või tavatu”.

Tegutseb ka traditsiooniline Filmitöötuba, mis pakub võimalust oma koduseid filmitud materjale kokku monteerida ning aitab noortel valmistuda sügisel saabuvaks Koolifilmi festivaliks.

Seniks maadmööda veerenud Kinobussi eesmärk on olnud aastaid viia nii vanu kui uusi filme vaatamiseks paikadesse, kus kino kohapeal ei ole, kuid huvi filmide vastu suur. Kui 2006. aastal kulges Kinobussi tuur Eesti saartel, siis käesoleval aastal on võetud eesmärk tuletada Eestimaale meelde, et lisaks autoteedele on olemas ka veeteed.

Aastaid Kinobussi ideed vedanud Mikk Rand peab lotja selleks tegevuseks sobivaimaks lahenduseks. „Mul on tunne, et need mehed, kes lodja 14.-15. sajandil välja mõtlesid juba teadsid, et sellest saab suurepärane Kinolodi. Lodja trümm on ideaalne koht nii loenguteks, töötubadeks kui filminäitamiseks. Lodja puri on suur vete kohal kõrguv kinoekraan. Ja mis kõige tähtsam, lodjaga saab randuda pea igas väikeses jõe- ja järvesadamas, mis võimaldab filme viia ka sinna, kuhu bussirattad kunagi veerenud ei ole.

Lodi ise on üks Eesti unikaalsemaid ja keskkonnasõbralikumaid veesõidukeid, millest annab tunnistust lodjale omistatud individuaalne sinilipp. Olles ehituselt identne 700 aastat kasutusel olnud Emajõe lotjadega vastab see kõikidele kaasaegsetele veesõidukitele esitatud nõuetele. Peamiselt tuulejõul liikuvale alusele on lisatud ka diiselmootor, kuid seegi kasutab keskkonnasõbralikku biodiislit.

Lodja teekonda ja lodjal toimuvat saavad kõik asjahuvilised jälgida interneti kaudu -
lodjale on paigaldatud uudne KÕU internetiühendusel põhinev kiire mobiilne interneti erilahendus koos Wifi saatjaga, mille abil on võimalik näha lodja asukohta kaardil ja edastada reaalajas videopilti lodjalt. 

9.–18. augustini kestva Kinolodja tuuri käigus  peatutakse Alajõe, Mustvee, Kolkja, Värska, Mehikoorma, Puhja/Reku, Jõgeveste ja Valma sadamates ning Tartus Atlantise esisel jõekaldal.

Kinolodja filmipidu toetavad Kultuuriministeerium, Eesti Filmi Sihtasutus, Kultuurkapital, Tartu Linn ja Emajõe Festival, RMK, BioOil, ETV, R2, MTV Eesti, Postimees, Uniprint ja Tallinna Saksa Instituut, Rootsi, Norra ja Soome saatkond, Briti Nõukogu Eestis, Prantsuse kultuurikeskus, Eesti Energia, KÕU internet, Televõrk, Regio, Skype ja AleCoq.

Lisainfo:

www.kinobuss.ee

Mari Peelbaum
Kinobussi koordinaator
5667 5874
marip@kinobuss.ee

Priit Jagomägi
Emajõe Lodjaselts
5559 6788
hansalodi@gmail.com