Jätku leiba: mesised ürdiräimed 02.01
Mesilased koguvad mett omale talvesöödaks, tarvitades osa kogutud meest
talve jooksul ning ülejäänu varakevadel, kui looduses veel nektarit
koguda ei ole võimalik, noore põlvkonna kasvatamiseks. Inimesed
kasutavad mett toiduks ja ravimiks.
Mesi sisaldab rohkelt inimese organismile kasulikke aineid, sealhulgas looduslikke suhkruid mineraale, vitamiine, aminohappeid ning antioksüdante.Koostis:
- 500 g fileeritud räime
- 3 dl külma vett
- 0.5 dl 10% äädikat
- 2 tl soola
Mee-ürdimarinaad:
- sidrunit (0.5 dl mahla)
- 0.5 dl oliiviõli
- 2 küünt purustatud küüslauku
- 2 tl mett
- 0.5 tl soola
- musta pipart või
- rohelist pipart
- 0.5 dl hakitud värsket tilli, peterselli ja murulauku
- 1 tl kuivatatud basiilikut
Valmistamine:
Eemalda räimefileedelt nahk. Sega külm vesi, äädikas, sool ja kalla fileedele. Hoia järgmise päevani jahedas. Nõruta fileed hoolega ja aseta vaagnale. Sega mee-ürdimarinaadi ained ja kalla fileedele. Lase enne serveerimist paar tundi jahedas maitsestuda.
NB! Eesti Meetootjate Ühendus korraldab Tallinna Lillepaviljonis 7-8. märtsil kogupere ürituse Eesti Mee Päevad Mesimagus Naistepäev. Ürituse eesmärgiks on propageerida puhast eestimaist mett ning võimaldada tarbijaile kodumaise mee tootjatega mõlemale poolele kasulikke otsekontakte. Rohkem infot www.eestimesi.ee.