Pärnus toimub Eesti metsanduse juubelikonverents 14.11

Reedel, 14. novembril algusega kell 14 korraldavad Eesti Metsaselts, Keskkonnaministeerium ja Riigimetsa Majandamise Keskus Pärnus, Endla teatri saalis juubelikonverentsi “90 aastat eestikeelset ja eestimeelset metsandust". Konverents kuulub Eesti Vabariigi 90. sünnipäeva tähistamise ametlikku programmi.

„Tänane Eesti metsandus erineb oluliselt sellest, milline see oli 90 või isegi 20 aastat tagasi,“ ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. „Samas on selge, et põhimõtteliselt liigume ikka sedasama sihti mööda, mis juba iseseisvumise algusaastatel meie metsanduse arengusse sisse raiuti,“ lisas ta. Keskkonnaministri sõnul on 90 aastat soliidne iga ja see on märkimisväärne tähis, mis annab põhjuse vaadata nii tagasi eelmise sajandi algusaastatele kui ka mõelda sellele, milliseks kujuneb meie väikese riigi metsandus järgnevate aastate jooksul.

Eesti Metsaseltsi presidendi Heiki Hepneri sõnul on mets ja metsandus olnud Eesti rahvale toeks läbi aegade. „Iseseisvuse algusaastatel oli meie metsadest varutud puit kõige olulisemaks energiaallikaks ning järgnevatel aastatel aitas ta üles ehitada meie talud,“ ütles Hepner. „Taasiseseisvumisel oli mets krooni kattevaraks ning täna on tegemist kõige olulisema ning liigirikkama ökosüsteemiga, mis on tugevaks toeks nii majandusele kui ka sotsiaalsfäärile,“ märkis ta.

Tänavusel konverentsil on ettekandeid kolm. Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse direktor Kalle Karoles teeb tagasivaate 90 aastale Eesti metsanduses. Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Marku Lamp räägib järgmise kümne aasta olulisematest metsanduse eesmärkidest. Euroopa Liidu riigimetsi majandavate organisatsioonide ühenduse EUSTAFOR (European State Forest Association) tegevdirektor Erik Kosenkranius arutleb aga teemal, kuidas Eesti metsandus Brüsselist vaadatuna paistab ja mis on Euroopas need põhisuunad, millele Eesti peaks tähelepanu pöörama.

Konverentsil esitletakse ka raamatut „Eesti metsamajanduse juhid 1918-2008“ ja fotoalbumit „Eesti Metsad“ ning tunnustatakse teenekaid metsandustöötajaid.

Eesti metsanduse sünnipäeva tähistamine iga aasta novembris on Eesti Metsaseltsi eestvedamisel muutunud traditsiooniks. 1918. aastal 13. novembril toimus Saksa okupatsiooniaegse Eestimaa provintsiaalvalitsuse ametlik ülevõtmine, selle metsaosakonna ja Tallinna metsainspektsiooni likvideerimine. Seda päeva loeti metsavalitsuse sünnipäevaks juba enne Teist ilmasõda.


Lisainfo:
Heiki Hepner
Eesti Metsaseltsi president
Tel 502 7325

Brita Merisalu,
Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja
Tel 626 2908, 527 6851
E-post brita.merisalu@envir.ee