Sajad vabatahtlikud puhastavad metsaaluseid prügist 29.09

Täna algas järjekordne üleriigiline heakorrakampaania "Mets puhtaks", mille eesmärk on tõsta inimeste keskkonnateadlikkust. Kampaania tipphetk on laupäeval, mil sajad vabatahtlikud üle Eesti puhastavad prügist oma kodulähedasi metsaaluseid.

MTÜ Timur ja Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) poolt korraldatav kampaania toimub tänavu kolmandat korda. Varasematel aastatel on vabatahtlikud koristusaktsiooni käigus korjanud Eesti metsadest kokku üle saja tonni prügi.

"Kuigi vabatahtlikud näitavad kampaania raames prügikoristamiseks eeskuju, pole kampaania ellu kutsutud kindlasti mitte prügi koristamiseks ehk tagajärgedega tegelemiseks. Samapalju on vaja tegeleda põhjustega ehk sellega, miks inimestel tuleb pähe mõte oma prügi metsa alla vedada ning miks nad seda normaalseks peavad," toonitab kampaania projektijuht Meelis Muhu.

Seetõttu on kampaania peamine eesmärk inimeste teavitamine keskkonnateadlikust käitumisest ning Eesti metsade olukorrast, et metsareostajad enne prügi metsaveerde maha poetamist järgi mõtleksid.

RMK metsamajanduse osakonna juhataja Jaan Schultsi sõnul on inimesi, kes ei anna endale aru, et prügi metsa viimisega saastab sellega iseenda ja oma lähedaste elukeskkonda. "Isegi hoolimatust puhkajast või seenelisest jäävad metsa alla maha jäätmed, mis lagunevad looduses väga pikaajaliselt nagu näiteks plastik ja klaas," ütles ta.

Riigimetsast koristati 2002. aastal 1128 tonni prügi, kõige reostatumad piirkonnad Eesti metsadest asuvad Harju-, Lääne- ja Raplamaal. Suureks probleemiks on väiksemate kohalike prügilate sulgemisega tekkinud omavolilised prügimäed riigimetsas. Probleemsed on ka metsa viidud ohtlikud jäätmed (autokummid, akud, õlitünnid, külmkapid jne), mille käitlemine on tavajäätmetest kulukam ja mis kujutavad endast suurt reostusohtu keskkonnale.

Laupäevasele koristusaktsioonile on end registreerinud ligikaudu 1000 vabatahtlikku. Nende hulgas on peamiselt kooliõpilased ja nende juhendajad, aga ka täiskasvanuid erinevatest organisatsioonidest. Koristusaktsioonid algavad laupäeval kell 10 ning kestavad umbes 5 tundi.

Meelis Muhu sõnul on oluline, et lastele õpetatakse juba varakult, kui oluline on loodus inimese tervisele ning mida tähendab keskkonna säästmine. "Ma olen kindel, et vähemalt need lapsed, kes on korra aktsioonis osalenud, jälgivad tulevikus tähelepanelikumalt oma käitumist ja annavad  positiivset eeskuju ka oma lähedastele," sõnas ta.

Lisainfo:
Meelis Muhu, projektijuht
telefon 050 78 163
e-post meelis@timur.ee
http://www.timur.ee/mets_puhtaks/

Jaan Schults, RMK metsamajanduse osakonna juhataja
telefon (0) 628 1523, 052 82 363
e-post jaan.schults@rmk.ee

 

Väliköök Padise vallas -
Eesti Parim Puitehitis 2011